Katrin kahvilassa ei tehdä kompromisseja

Tuhat ääntä eduskuntavaaleissa saanut Katri Immonen laittoi politiikan tauolle ja perusti opintolainalla kasviskahvilan.

Kun Katri Immonen, 26, meni viime kesänä työvoimatoimistoon keskustelemaan kahvilayrityksen perustamisesta, virkailijan naama venähti. Eihän kahvilan pitäminen ole valtiotieteiden kandin koulutusta vastaavaa työtä!

Kahvila Vety aloitti syyskuussa Sörnäisten nuorisokeskus Hapessa. Immonen pitää kahvilaa yhdessä avopuolisonsa Kasper Stenbergin kanssa. Toinen tulee aamuun ja laittaa lounaan, toinen tulee puoliltapäivin. Päivä ollaan yhdessä töissä, ja toinen jää vielä iltaan.

Kauhon lautaselle 5,5 euron tomaatti-vuohenjuustokeittoa, johon kuuluu itse leivottua leipää ja kahvi. Toisessa päässä aulaa pidetään teatteriesitystä. Nuorisokeskus ja kahvila sekoittuvat toisiinsa.

Immonen on toiminut Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtajana, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittisena vastaavana ja Vasemmistoliiton vaaliehdokkaana. Mistä äkillinen loikkaus yrittäjäksi?

“Eduskuntavaalien jälkeen oli sellainen olo, että nyt on reitti valmiina. Mä oon saanut kohtalaisesti ääniä ja tehnyt itseäni tunnetuksi. Että jos haluan politiikoksi, niin nyt pitäisi hakea kansanedustajan avustajien paikkoja ja olla ehdolla kunnallisvaaleissa”, Immonen sanoo.

“Rupesi ahdistamaan, että tässä tää nyt on ja tää ei ehkä oo se juttu, mitä mä oikeasti haluan.”

Yrityksen perustaminen oli irtiotto opiskelijapoliitikon urasta. Samalla se oli irtiotto palkkatyöstä.

“Joku viehätys yrittäjyydessä on jo itsessään. Kukaan ei oo mun pomo, ja kun mulla on kahvila, niin kukaan ei sano miten mä pukeudun tai mitä mä sanon tai en sano ihmisille”, Immonen kuvailee.

Yritystä pyöritetään itseä varten, ja toisin kuin palkkatöissä, kukaan ei vedä rahaa välistä.


Näin perustetaan yritys

Miksi kahvila? Kaikki osui kohdalleen: elämäntilanne, liikeidea, paikka ja liikekumppani. Nuorisokeskus tarjosti kalusteet ja keittiövarusteet, joten rahallinen riski oli pieni.

Immonen tajusi, että tilaisuus on nyt. Hän nosti opintolainaa. Stenberg säästi työtuloista. Netistä löytyi ohjeet siihen, mitä yrityksen omistaminen tarkoittaa ja miten sellainen perustetaan. Työkkäri ohjasi kaupungin palvelutoimistoon YritysHelsinkiin, joka tarjoaa ilmaista neuvontaa yrittäjiksi tahtoville.

“Jos ihmiset, jotka hakee toimeentulotukea tai Kelan tukia, saisi yhtä hyvää neuvontaa, sellaista, jossa voisi kokea oikeasti että se ihminen on täysillä sun puolella, niin se olisi aika hienoa”, Immonen vertaa.

“Mutta ehkä se ei ole tässä yhteiskunnassa mahdollista muille kuin yrittäjille.”

Starttirahaa ei tippunut, koska Vedyn liiketoimintasuunnitelma vaikutti liian kannattavalta. Hakemuksen tekeminen helpotti silti oloa, kun piti numeroida, minkälaisia kustannuksia toiminnasta tulee ja paljonko pitää myydä, jotta saa katettua kustannukset ja toimeentulon.

“Syyskuu oli tiukkaa, kun me ei saatu sitä starttirahaa ja kun ei ollut vielä tullut sisään rahaa, ei pystynyt maksamaan itselleen palkkaa. Kuljin kaksi viikkoa pummilla sen takia, ettei mulla ollut rahaa ostaa bussilippua”, Immonen kertoo.

Nyt kahvilatuloilla saa jo vuokran saa maksettua ja kissat hoidettua. Näyttää siltä, että kaksi ihmistä voi saada toimeentulonsa kasviskahvilasta.

Onko yrittäjän elämä ehtinyt muuttaa poliittisia näkemyksiä? Immonen mainitsee Vasemmiston pienyrittäjäohjelman.

“Ehkä tätä (ohjelmaa) pitäisi tuoda enemmän ilmi, kun mielikuva siitä, että Kokoomus on yrittäjien puolue, on aika vahva, vaikka oikeasti Kokoomuksella ei ole mitään tarjottavaa pienyrittäjille. Täytyy olla aika iso yrittäjä että Kokoomus alkaa olla se puolue, jota ihmisen kannattaa äänestää.”


Kasvisruokaa kaikille

Immonen mielestä kahvilan pitämisen täytyy olla hauskaa. Hauskuus syntyy siitä, että pystyy tekemään työtä itselle mielekkäällä tavalla. Mielekkyys taas tarkoittaa, että ei tee yrityselämässä sellaisia kompromisseja, joita ei tee omassa elämässään.

Kahvila Vedyn kompromissittomuus näkyy siinä, että tarjolla on vain kasvisruokaa. Lounaasta on aina myös kokonaan vegaaninen vaihtoehto.

“Olisi tuntunut tosi hassulta leipoa lihapiirakkaa täällä, kun en normaalistikaan syö lihaa. En mä edes osaisi tehdä jotain lihakeittoa”, Immonen perustelee.

Immonen ja Stenberg myös uskoivat, että kasviskahvilalle on Helsingissä markkinarako. Muut kahvilat eivät juuri tarjoa vegaanisia piirakoita ja pullia.

Ensisijaisesti kahvila on Immoselle harrastus ja toimeentulon keino. Jotain on jäänyt politiikastakin.

“Kyllä mä näen, että jo se on poliittista, että me tarjotaan kasvisruokaa. Se voi olla yllättävänkin poliittista, että meillä on vegaaninen päivä.”

Vieressä toimii työväenopisto ja siellä käy sen ikäluokan ihmisiä, joille kasvissyönti voi olla kokonaan uusi asia. Kahvilan tiskillä voi herättää ihmisissä ajatuksia sanomalla, että “hei, meillä ei tänään ole juustoa”. Sitten kysytään, että “no miksei teillä ole juustoa”, ja Immonen selittää:

“Eläintuotanto tuottaa päästöjä ja asettaa eläimet esineen asemaan. Me halutaan tällä kiinnittää huomiota siihen, että eläimet kärsivät ja ettei maapallo kestä nykyisenkaltaista eläintuotteiden kulutusta.”

Lisäksi Vedyn kahvi ja kaakao on Reilun kaupan. Kahvilassa on myös myynnissä Into-kustannuksen pamfletteja.

Tulevaisuudessa Immonen ja Stenberg haluaisivat ottaa myyntiin nuorten tekemiä käsitöitä ja taidetta, sarjakuvia, mitä tahansa. He haluavat tarjota tilaa nuorille ihmisille, jotka pyrkivät saamaan rahaa omaehtoisista tekemisistään. Eli sellaisille, jollaisia Immonen ja Stenberg itse ovat.

Tuleeko vielä paluu puoluepolitiikkaan vai onko tulevaisuus tiskin takana?

“En mä suhtaudu tähän sellaisena asiana, mistä mä aion loppuelämäni saada toimeentulon. Tää on projekti, jota mä teen sen aikaa, kun se tuntuu hyvältä.”

“Sitä paitsi ei se ole joko tai, voin tehdä molempia”, Immonen lisää.


Kahvila Vety on auki arkisin 11.30 – 20 Nuorisokeskus Hapessa, Sörnäisten rantatie 31. Lounas koko päivän.

Artikkeli on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 16.12.2011.

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: