Laiskaa pilkkaa

Onko degrowth markkinoiden laiskaa pilkkaa vai vihreä vallankumous? Kumpi pitäisi lakkauttaa, luonto vai kapitalismi? Onko kysymys järkevä?

Kuhina kasvutalouden alasajoa vaativan degrowth-ajattelun ympärillä lisääntyy.

”Kasvun tavoittelu alentaa yhteiskunnan tuotantokoneiston välineeksi tai keinoksi. Ihminen itse on enää järjestelmän historiallinen jäänne, jonka järjestelmä koettaa tehdä hyödyttömäksi selvitäkseen omillaan”, liikkeen suurnimi Serge Latouche kirjoittaa vastasuomennetussa pamfletissaan Jäähyväiset kasvulle.

Talouskasvua arvostelevaa kirjallisuutta julkaistaan muutenkin: Esimerkiksi Timo Kopomaan Leppoistamisen tekniikat perää joutilaisuutta ja downshiftailua, kun Jarna Pasanen ja Marko Ulvila vaativat tuoreessa kirjassaan Vihreä uusjako lyhytnäköisen kasvutalouden korvaamista yhteistyöllä, kohtuullisuudella ja kansanvallalla.

Kiinnostus on muutenkin laaja-alaista. Suomen luonnonsuojeluliitto on kutsunut koolle degrowth-verkoston, kun taas Degrowth.fi:n ylläpitäjät tulevat Kauppakorkeakoulusta. Aktivistit ja tutkijat keskustelevat degrowthista kaikkialla sosiaalifoorumeista verkkolehti Megafoniin.

Jatka lukemista Voiman sivuilla. Julkaistu Voimassa 9/2010. Kirjoitettu yhdessä Antti Ronkaisen kanssa.

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: